In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?
Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... G
Stel jezelf voor…
Ik ben G, werkzaam in de detailhandel (34 uur p/w) en wonend in een dorp naast stad in de randstad. Ik ben hier opgegroeid, heb tijdens mijn studie enkele jaren in een grote stad gewoond en sinds vorig jaar weer teruggekeerd naar dit dorp.
Wat voor type woning heb je gekocht?
Samen met mijn partner heb ik vorig jaar een hoekwoning gekocht.
En waarom heb je deze woning gekocht?
We waren op zoek naar een woning in dit dorp, het liefste met een tuin aan het water en met een garage. In deze woning vonden we dit allemaal.
Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?
Voor huren betaal je veel en het wordt nooit van jezelf. Doordat we beide werken was het niet moeilijk om deze hypotheek te krijgen. Wel hebben we, met oog op de toekomst, niet voor een maximale hypotheek gekozen.
We zijn nog jong en verwachten dat onze lonen in de toekomst nog wat zullen toenemen, maar ook dat ik wat minder ga werken in verband met kinderwens.
Welke hypotheek/schulden heb je?
We hebben een hypotheek die bestaat uit 3 delen:
• Aflossingsvrij; circa 1/3 deel, meegenomen van vorige hypotheek
• Bankspaar; circa 1/3 deel, meegenomen van vorige hypotheek
• Annuïteit; circa 1/3 deel
Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?
Bij afsluiten was de hypotheek 301.500,- euro de prijs die we de woning hebben betaald. Kosten koper en dergelijke hebben we van eigen geld betaald, net als de nieuwe keuken en tuin.
Rente is 2.98% met een looptijd van 30 jaar op de aflossingsvrije en annuiteitenhypotheek. De bankspaar heeft een iets kortere looptiijd, nog zo’n 22 jaar.
Doordat we wat overwaarde hadden ontvangen van de verkoop van onze vorige woning, hebben we vorig jaar direct 24.000 af kunnen lossen op onze hypotheek.
Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?
De WOZ waarde van het huis is 271.000. Deze is lager dan onze hypotheek, maar het verschil zouden we in het ergste geval zelf kunnen opvangen.
Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?
Het bruto bedrag is 874,71 en daarnaast leggen we nog maandelijks 179,66 in op de bankspaarrekening, totaal bruto is 1054,37.
Los je ook extra af op de hypotheek?
Ja, we willen de maandelijkse kosten graag naar beneden brengen en willen ieder jaar minimaal 2000 euro extra aflossen.
Dit jaar hebben we veel geld gestoken in het huis (nieuwe keuken, tuin en meubels) waardoor de spaarrekening ook weer wat moest worden aangevuld (we willen daar een minimale buffer van 10.000 euro op houden). Ik verwacht dat we de komende jaren minder grote uitgaven gaan doen en daardoor meer dan 2000 per jaar kunnen aflossen.
En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?
Op dit moment is er 26.500 afgelost, dit komt mede door de overwaarde van de verkoop van de vorige woning.
We vinden het lastig om te bepalen welk hypotheekdeel we het beste als eerste kunnen aflossen, we hebben dit nu allemaal op de annuïteiten gedaan, maar ik wil me voor de volgende extra aflossing gaan verdiepen in de slimste keuze. Als er lezers van zuinige man een advies kunnen geven hoor ik dit graag!
Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?
We willen de maandelijkse kosten graag naar beneden brengen zodat we wat minder kunnen werken als er kinderen komen en toch genoeg leuke dingen kunnen blijven doen.
Had je een aflosplan gemaakt?
Behalve minimaal 2000 per jaar aflossen hebben we geen plan gemaakt.
Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?
Het is leuk om te zien dat de bruto lasten al met ruim 100 euro per maand zijn gedaald. Dit stimuleert om het vol te houden.
Welke dingen laat je voor het aflossen?
Geen. We gaan naar ons inzien vaak genoeg weekendjes weg, gaan 1x per jaar op vakantie en hechten niet veel waarde aan dure kleding of iedere week uit eten.
Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?
Het openstaande hypotheekbedrag bedraagt op dit moment 275.000.
Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?
Staar je bij een hypotheekadviesgesprek niet blind op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, maar naar welke maandlasten hierbij horen!
Bepaal voor jezelf hoeveel je maandelijks kunt missen/ wilt uitgeven aan je hypotheek en zoek daar een passende woning bij.
Ook een keer meedoen? Meld je aan!
Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.
Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!
De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
Als je advies wilt welk hypotheekdeel eerst af te lossen is hebt goed om te weten wat het rentepercentage en de rentevaste periode van de bankspaarhypotheek is. Als die hoog en lang genoeg is (>3%, >10j) en er geen kosten aan extra inleg zijn verbonden, dan zou ik daar enkele jaren tot €5000 extra in storten en daarmee de maandelijkse inleg te verlagen, tot het niet verder kan ivm bandbreedte eis. Dat scheelt direct in de maandelijkse lasten en je vult een goed renderende spaarpot die vrij van vermogensbelasting is. Vervolgens zou ik beginnen met het aflossen van de annuïteitenhypotheek omdat je daarmee zowel rente als maandelijkse aflossing bespaart. Dat scheelt meer in maandelijkse lasten dan aflossen op het aflossingsvrije deel en geeft dus meer financiële vrijheid. Daarna zou ik verder storten in de bankspaarhypotheek en daarmee de looptijd verkorten, en als allerlaatst pas de aflossingsvrije hypotheek aflossen.
BeantwoordenVerwijderenWat een goed advies!! Zo zaten wij ook bij de bank 2 jaar geleden. Wat willen jullie maandelijks betalen vroeg de bankmeneer ons. En dat was voor het eerst dat we die vraag als eerste kregen. Met deze bank zijn we dan ook in zee gegaan. Beste tip ooit! Zouden meer mensen moeten doen ;-)
BeantwoordenVerwijderenlaat je idd goed voorlichten. De aflossingsvrije is vaak wel handig die tijdig af te lossen, want die moet aan het eind van de looptijd afgelost zijn, anders zit je op het laatst met een bedrag wat je nog moet betalen, of een hypotheek die verlengt moet worden. Met annuniteit heb je de mogelijkheid bij sommige hpotheken om de eind tijd te verkorten i.p.v. het maandelijks bedrag omlaag te laten gaan, dit is soms handig bij mensen die studerende kinderen hebben tegen die tijd. En goed advies komt af bij degene die goed naar jullie geluisterd heeft en ook meedenkt en een eerlijk antwoordt geeft, dat was toen onze ervaring. Veel succes en iedere honderd euro helpt moet je maar denken. Wel even vragen of er kosten en voorwaarden verbonden zijn bij het aflossen.
BeantwoordenVerwijderen